НАСА се отказва от модела на „открито ядро”

Националната аерокосмическа агенция на САЩ реши да се откаже използване на отворения софтуер Eucalyptus в своята платформа за облачни изчисления Nebula. Системата Eucalyptus има технически ограничения и неудобен за НАСА модел за лицензиране, известен като “открито ядро”, т.е. като свободна лицензия са достъпни само основните, но не всички изходни кодове.

Моделът на „открито ядро” позволява да се балансират интересите на общността на отворения код и инвеститорите, смята CEO-то на Eucalyptus – Мартен Микос. Инвеститорите са свикнали да оценяват стартиращи компании именно по наличието на защитена интелектуална собственост.

От друга страна обаче, „откритото ядро” създава усложнения, които липсват при т.нар. класически Open-Source проекти. НАСА, например, изпитва трудности с интеграцията на собствените си разработки в основното „дърво” на проекта. Програмният код на НАСА влиза в конфликт със закритата част от кода на Eucalyptus, поради което не е бил приет, разкриват от агенцията пред register.co.uk.

Разработчиците на НАСА са създали собствена, алтернативна система с отворен код, наречена Nova. Тя е публикувана под условията на лиценза на Apache 2.0 и е включена в проекта OpenStack, който се оглавява от един от най-големите хостинг доставчици в САЩ – компанията Rackspace.

Решението на НАСА е продиктувано в голяма степен и от техническите ограничения на Eucalyptus. Първоначално системата е била създадена за нуждите на малки и средни облачни среди, докато НАСА се нуждае от мащабируема среда за облачни изчисления, подходяща за обработка на големи обеми данни.

Коментар