OLPC ще подпомага 35-доларовия таблет

Индия може да получи безплатен достъп до разработките по проекта „Лаптоп за всяко дете" (OLPC). Лично председателят на нестопанската организация – Николас Негропонте е отправил предложение към правителството на страната, което предвижда достъп до хардуера и софтуера на платформата, както и споделяне на опит от внедряването на 2 милиона детски лаптопа в 40 държави.

Наскоро Индия обяви амбициозен план за производство на 35-доларов таблет, като дори показа прототип на устройството. Повечето анализатори обаче са скептични, че подобна инициатива би могла да е жизнеспособна.

Негропонте съветва индийското правителство да направи таблет, който е достъпен, а не непременно евтин. „Направете така, че хората да искат да го харесват и да го притежават”, съветва Негропонте. Според него, Индия трябва да почерпи опит от Apple и от OLPC и да вложи усилия в дизайна на устройството.

Шефът на OLPC препоръчва също на Индия да се стреми към създаване на многоцелеви компютър, за който всички могат да създават софтуер и нови приложения.

Както и известно, Индия вече претърпя крах с един подобен проект. Инициативата за 10-доларов нетбук беше повече от нереалистична и не даде никакъв резултат.

Коментар