ЕС показва технологии за устойчиви градове

Над 38 млн. посетители привлече Световното изложение Експо 2010 в Шанхай през първите три от общо шест месеца, през които се провежда. Форумът представя визия за бъдещето на големите градове по света, където живеят около половината от всички жители на света, като броят им нараства постоянно, съобщи Европейската комисия.

Досега около 30 000 души дневно са посещавали павилиона на ЕС – първия в историята на световно изложение извън Европа, за да се запознаят с европейските идеи за устойчиви градове на бъдещето, които са в унисон с общата тема на Експо 2010: "По-добър град – по-добър живот".

Очаква се над 5 млн. души да посетят павилиона на Белгия и ЕС с неговата триизмерна анимирана обиколка на "зелена Европа", показваща инициативи на Съюза за опазване на климата и градската среда.

"Една по-зелена Европа за един по-зелен свят" ще бъде темата на среща между европейски и китайски експерти през септември. На нея ще се обсъжда сътрудничеството в областта на градското развитие. Китай е най-бързо растящият експортен пазар за Европа, като през 2009 г. е внесъл от ЕС стоки за 82 млрд. евро.

Коментар