Любовна афера разтърси HP, Марк Хърд подаде оставка

Грандиозен секс скандал разтърси НP и предизвика рокада на върха в корпорацията от Пало Алто, Калифорния. CEO-то Марк Хърд подаде оставка след разследване по обвинение за сексуален тормоз от жена, която е работила като външен маркетинг консултант на HP.

Пресцентърът на HP съобщи шокиращата новина в петък. 53-годишният Хърд (семеен) ще бъде заместван временно от финансовия директор Кати Лесяк, гласи официалното изявление.

Смесицата от половинчати разкрития и странни изявления обаче повдига повече въпроси, вместо да даде отговори, коментира techcrunch.com.

Според HP, Хърд не е нарушил политиката на компанията относно сексуалния тормоз. Разследването обаче е установило нарушения на стандартите на корпорацията за бизнес поведение, се казва в прес съобщението от Пало Алто.

В конферентен разговор с медиите, главният съветник на HP Майк Холстон разкрива, че Хърд имал “близки, лични отношения” с жена, подизпълнител на корпорацията в продължение на две години между есента на 2007 и 2009. Името на жената и фирмата по договора не са оповестени.

Разследването е установило също, че тайната любовница на Марк е получила компенсации и неправомерно възстановяване на разходи от своя обожател, като част от систематичен опит да бъде прикрита връзката между двамата, съобщи CNET News.

Бордът на директорите на HP е бил уведомен за случая с писмо от външен контрактор на 29 юни, след което компанията е започнала самостоятелно разследване.

“С напредване на разследването разбрах, че е имало случаи, в които не живея в съответствие с нормите и принципите на доверие, уважение и почтеност, които съм отстоявал в НР и са ме ръководили в цялата ми кариера”, казва от своя страна Марк Хърд.

Оплетеният в любовна афера мениджър на най-голямата в света компания за компютри ще получи обезщетение в размер на $12,20 милиона плюс други премии, при условие, че не упражнява правни действия срещу HP, в съответствие със споразумението за напускане.

Марк Хърд се присъедини към HP през 2005 г. като главен изпълнителен директор и президент, а през септември 2006-та бе избран за председател на управителния съвет. Преди това той прекара 25 години в NCR, където през 2002-а стана главен изпълнителен директор.

Хърд успя да осигури стабилност на HP след бурното управление на харизматичната Карли Фиорина, която в момента е кандидат на републиканците за Сената на САЩ в Калифорния. Стабилност, растеж и печалба – това даде Хърд на HP.

В резултат на внезапното напускане на Хърд, HP излезе на лов за нов изпълнителен директор. Сформиран е комитет, който да намери подходящ заместник. Компанията не планира в близко бъдеще да прави други промени в ръководния си екип.

Коментар