Драмата в HP: Кой ще замести CEO-то Марк Хърд?

Първоначалният смут от оставката на Марк Хърд като шеф на HP отстъпи бързо място на хладните предположения кой ще бъде неговият заместник на кормилото на ИТ гиганта.

В петък HP съобщи, че вече е създаден комитет, който да избере нов CEO. Предизвикателството е огромно – новият мениджър ще трябва да управлява компания с 300,000 души персонал и приходи в размер на 114 милиарда долара през миналата година, с присъствие почти във всеки сектор на хай-текх индустрията.

Една част от потенциалните заместници на Хърд заемат висши постове в самата корпорация HP. Според авторитетния онлайн ресурс CNET, това са: Ан Ливърмор, изпълнителен вицепрезидент на Enterprise Business; Вьомеш Йоши  изпълнителен вицепрезидет на Imaging and Printing Group; и Тод Брадли, изпълнителен вицепрезидент на Personal Systems Group.

По-любопитни обаче са външните имена. Сред тях е Карол Барц, президент и CEO на Yahoo. Тя оглави интернет гиганта в началото на миналата година след оттеглянето на Джери Янг и провала на сделката с Microsoft.

Защо сега Барц да не поеме HP, още повече, че в Пало Алто вече имат традиции в управлението с „нежна” ръка – Марк Хърд наследи Карли Фиорина, под чието ръководство HP погълна Compaq.

Сред спряганите имена е Стивън Милс, старши вицепрезидент и ръководител на софтуерната група в IBM. Той дори бе считан за възможен заместник на Сам Палмисано на кормилото на Синия гигант. HP и IBM обаче са две доста различни планети, исторически непримирими конкуренти и подобна рокада изглежда малко вероятна.

В списъка от потенциални кандидати за големия стол в HP фигурира и настоящият президент на Oracle Чарлз Филип. Дали обаче той има и минимален шанс, като знаем защо Марк Хърд си тръгна? Романтичните прегрешения не са чужди и на Филип, припомня CNET.

Дама от Cisco също попада сред възможните заместници на Хърд. Падмасри Уориър в момента е технологичен директор на мрежовия гигант. Но нейните шансове ще са много по-големи при следващата рокада на върха в HP, поради липсата на достатъчно опит за тази позиция в момента.

Всички тези имена обаче са плод на догадки и предположения. HP може да изненада с неочакван лидер. Предстои да научим кой ще бъде той.

Коментар