НР представи достъпен нетбук за ученици

София, 10.08.2010 г. – HP обяви Mini нетбук проектиран, за да увеличи достъпа на училищата до надеждна, но и изгодна компютърна технология.

HP Mini 100e Education Edition съчетава модерен иновативен дизайн с надеждността и функционалността, които са жизненоважни за класната стая. Чрез своите хардуерни и софтуерни характеристики нетбукът е създаден да подпомогне преодоляването на „цифровото разделение” в развиващите се страни, като предложи на учениците и учителите възможност за интерактивно обучение на достъпна цена.  

“HP иска да помогне на училищата да се адаптират към променящите се нужди на учениците и образованието, като създава решения, осигуряващи интерактивност, достъп до онлайн ресурси и по-ефективно обучение,” каза Здравко Димов, Продуктов мениджър “Персонални системи” (PSG) в НР. „HP Mini 100e е достъпно и богато на характеристики устройство, което осигурява необходимия инструмент за успешно обучение на всеки ученик.”

HP Mini 100e се предлага с необходимия софтуер за изпълнение на всички училищни задачи и сигурност от Microsoft. Част от него са Microsoft® Office 2010,(1) Microsoft Math и Microsoft Security Essentials.

В допълнение HP Mini 100e е с клавиатура, устойчива на разливане на течности, което осигурява защита на устройството в класната стая. Като допълнение нетбукът разполага със специален LED индикатор, който показва кога компютърът е свързан в мрежата и така предлага по-добър контрол от страна на учителите.

HP Mini 100e предлага Wi-Fi и опционална WLAN(2) мрежа, както и интегриран модем, който покрива стандарта V.92. Това позволява dial-up интернет връзка(3) за отдалечените области. Така учениците могат лесно да се свързват с мрежата от всякъде, където има достъп до интернет чрез телефонна линия.

HP Mini за класната стая

За да се впише в училищната обстановка, HP Mini 100e е с практичен заоблен дизайн и тегло от 1.45 кг. Неговият 25.65 см. (10.1”) WSVGA дисплей със светодиодно задно осветяване (LED-backlit), клавиатура отговаряща на 92% от традиционния размер и вградена дръжка за пренасяне осигуряват максимален комфорт и ефективност в класната стая и в движение.

Той има отделни портове за слушалки и микрофон, за да се свързва лесно с други устройства, както и с VGA уебкамера(4). Тези характеристики увеличават качеството на звука и намаляват ехото при провеждане на виртуални занятия, езикови курсове и интерактивни мултимедийни уроци.

За направата на модела са използвани допълнителни решения за издръжливост. HP Mini 100e е със стабилни панти, изработени от метална сплав и стоманени оси. Долният и задният панел, както и платформата на клавиатурата позволяват персонализиране. Те се предлагат ексклузивно за серията Mini на НР и позволяват поставяне на логото на училището, мото или снимка за повече сигурност и персонализация.

HP Mini 100e съчетава широк набор от технологии в малък пакет, включително процесора Intel® Atom N455 processor(5) и чипсет Intel NM10 Express, които позволяват на устройството да работи с по-малко електроенергия и без да загрява и удължават живота на батерията в сравнение с неговия предшественик. Той е с 1 GB DDR3 памет за по-бърз трансфер на данни и като опция НР предлага избор от батерии с различен капацитет, включително 3 и 6-клетъчните батерии на НР.(6)

Оборудван за различните училищни среди, HP Mini 100e може да работи с една от операционните системи Windows® XP Home, Windows 7 Starter(7) или SuSE Linux (SLED 11).

Цена и наличност

HP Mini 100e се предлага на препоръчителна цена за базовия модел от 549 лева с ДДС.(8)

(1)    Включва версии на Word и Excel с намалена функционалност. За активирането на пълния офис пакет Microsoft Office 2010 е необходимо да се закупи лиценз.
(2)    Необходим е безжичен рутер и интернет връзка, които не са включени в пакета.
(3)    Мрежовия кабел не е включен в пакета.
(4)    Необходима е връзка с интернет.
(5)    Номерацията на Intel не е показател на производителност.
(6)    Продава се отделно, като допълнителен елемент.
(7)    Системата може да се нуждае от ъпгрейд и/или отделно закупуване на хардуер и/или DVD устройство за инсталирането на Windows 7. Моля вижте: http://www.microsoft.com/windows/windows-7/ за повече информация.
(8)    Препоръчителни крайни цени. Реалните цени могат да варират.

Коментар