Повишена активност на Win32/Conficker

Повишена активност на червея Win32/Conficker засече през юли компанията за сигурност ESET. Червеят отново попада в списъка с топ заплахите за изминалия месец след появата на последната си версия Win32/Conficker.D. Според системата за ранно оповестяване ThreatSense.NET, която събира и анализира данни за регистрираните заплахи сред десетки милиони потребители на ESET NOD32 и ESET Smart Security, той има дял от 12,47%.

Win32/Conficker е зловреден код от типа „червей”, появил се за първи път през 2008 година. Най -често засяга операционната система Windows XP, но в следващите си версии се пренася и върху сървърните платформи на Microsoft.
Освен от интернет, червеят може да попадне в компютъра и чрез преносими памети (USB, SD card, External HDD), мобилни устройства, CD/DVD. Заразената машина може да получава инструкции от разстояние, като най-често става част от спам ботнет мрежа (spamming botnet), но не е изключено да бъде използвана и за друг вид целенасочени кибер атаки срещу други потребители.
Продуктите за защита на ESET засичат успешно всички версии на Conficker, съобщиха от партньора на компанията у нас – Хай Компютърс. Експертите препоръчват на по-напредналите потребители да изпълнят в допълнение стъпките, посочени в Micrоsoft Security Bulletin MS08-067.

Коментар