Първи признаци за излизане от икономическата криза

Налице са първите трайни признаци, че икономиката ни излиза от кризата, според анализ на БСК за макроикономическото състояние на страната за периода 2005-2009.

Нарастването на износа от края на 2009 г. и, особено – за първите пет месеца на 2010 г. на годишна база с 12.3%, както и първото намаляване на нивото на безработица на месечна база през март и запазване на тенденцията през юни, дават надежди на местните предприятия да започнат подготовка за увеличение на своето производство.

Заедно с тези положителни тенденции, авторите на анализа отбелязват, че усвояемостта и оползотворяването на еврофондовете все още е слаба. По оперативните програми са разплатени едва 8% от средствата, определени за първите три години от програмния период 2007-2013 г., част от които са авансови плащания.

Програма ИСПА, по която проектите трябва да бъдат завършени и разплатени до края на 2010 г., е усвоена едва на 41%, а програма САПАРД, която приключи през 2009 г., е разплатена на 76%.

„През февруари 2010 г. всички оперативни програми получиха положителни оценки за съответствие от ЕК, което означава че е „размразен” значителен по обем ресурс, който може да се използва в икономиката. Само за 2010 г. оптимистичните оценки са за договориране и използване на 3.4 млрд.лева.”, се казва още в анализа.

Друг цитиран в анализа проблем е нарастването на преразпределителната роля на бюджета. Бюджетните разходи се увеличават от 37,9% от БВП през 2008 г. на 39,5% през 2009г. и до 42,3% от БВП през 2010 г.

Наблюдава се и значително забавяне на разплащанията от страна на държавата към бизнеса и неспазване на договорните отношения между държавата и частния сектор. По експертни оценки, към средата на юли държавата се е разплатила за извършени работи с бизнеса по обществени поръчки и други договори за едва 77 млн.лв. от дължимите 640 млн. лв.

Нещо повече, 4 месеца след уточняване на механизма за това разплащане, все още практически то не се реализира в нужната степен – разплатени са малко повече от 10%. Не трябва да се забравя, че сключените договори са за около 2 млрд.лв., които потенциално също попадат в групата на забавените плащания.

Коментар