IP видео контрол на летищата в Бургас и Варна

Система за IP видео наблюдение подобрява сигурността и оперативната ефективност на летищата във Варна и Бургас, съобщи датският офис на Milestone Systems.

Системният интегратор RAD Group е инсталирал софтуера Milestone XProtect Enterprise, който обработва данни от няколко стотици мрежови камери Axis, инсталирани на двете летища. Инфраструктурата включва също IBM сървъри и мрежово оборудване Cisco.

Системата се оперира от консорциум, съставен от немския оператор Fraport AG и българската логистична компания BM Star, които спечелиха обявения търг за концесия през 2006 година. В продължение на 35 години Fraport Twin Star Airport Management ще оперира двете ключови летища.

До 2008 година, летищата във Варна и Бургас използваха отделни системи за различни задачи и аналогови камери. Тази технология обаче имаше редица ограничения, вкл. невъзможност за отдалечен мониторинг между двете летища и за интегриране на други решения за сигурност.

Системата, инсталирана от RAD Group – партньор на Milestone през дистрибуторския канал на Солитрон, премахва ограниченията. Контролните стаи на всяко летище са оборудвани с 12 броя 37-инчови дисплеи, всеки от които показва „живо” и записано видео на различните зони.

Технологията на Milestone се използва не само за сигурност, но и за подобряване на оперативната ефективност. Тя следи излитането и кацането на самолетите, за да осигури своевременно съответните услуги за зареждане с гориво, придвижване на багажи и храни и др.

Коментар