Web 2.0 крие големи рискове за сигурността

Над 80% от администраторите по ИТ сигурност осъзнават, че използването на социални мрежи, интернет приложения и уиджети от служителите влошава защитеността на информацията. Това се твърди в ново проучване на компанията Check Point Software Technologies, проведено в част от най-развитите пазари, вкл. САЩ, Япония Великобритания, Франция и Австралия.

Основни заплахи от Web 2.0 са вирусите, зловредният софтуер и рискът от загуба на данни. 77% от организациите планират в следващите пет години да внедрят решения, способни да се противопоставят на тези заплахи.

Работата с Web 2.0 приложения изисква мерки за обезпечаване на сигурността, коментират авторите на анализа. Ръстът в броя и видовете мрежови заплахи на фона на широкото разпространение на онлайн и зареждаеми през интернет приложения прави все по-актуална защитата на важна информация, отбелязва д-р Лари Понемон, основател и директор на Ponemon Institute.

За да се справят с проблема, компаниите трябва да направят стратегически инвестиции в технологии и информиране на потребителите. Повечето ИТ администратори, участвали в изследването, обаче отбелязват, че в техните организации няма достатъчно ресурси за защита на критични уеб приложения.

Изледването показва също, че половината администратори считат за крайно необходимо свеждането до минимум на рисковете, на които организациите са подложени от страна на интернет приложенията и уиджетите.

Една пета от респондентите пък са отговорили, че в ежедневните бизнес комуникации служителите рядко или въобще не се замислят за възможните заплахи, произтичащи от социални мрежи и интернет приложения.

Коментар