Акционер съди HP заради скандала с Марк Хърд

Вече е факт първото съдебно дело срещу HP от името на акционер в компанията, във връзка с оставката на бившия главен изпълнителен директор Марк Хърд, която разтърси ИТ индустрията в края на миналата седмица.

Адвокатска фирма от Кънектикът, представител на акционера Brockton Contributory Retirement System, подаде жалба срещу борда на директорите на HP, Марк Хърд и неговия временен заместник Кати Лесяк, съобщи CNET News.

Делото, заведено във Върховния съд на Санта Клара, Калифорния, обвинява борда в редица нарушения, съпътстващи оставката на Хърд, вкл. лошо управление, загуба на корпоративни активи, злоупотреба с информация, нарушаване на корпоративната етика и неоснователно обогатяване.

В жалбата се казва, че бордът на HP не е уведомил акционерите за разследването на Хърд, когато то е започнало в края на юни. Твърди се, че според трудовия договор, Хърд няма право да получи като обезщетение голям пакет, който включва плащане на 12,2 милиона щатски долара.

В резултат на слабостите на Хърд, Лесяк и борда на HP, компанията е загубила значително доверие и пазарът я e наказал с $9 милиарда спад в пазарната й капитализация в понеделник, 9 август, се казва в жалбата.

Марк Хърд подаде оставка като CEO на HP миналия петък след вътрешно разследване по жалба за сексуален тормоз, упражнен от него спрямо жена, работила като външен маркетинг консултант на компанията. Бордът на HP отрече Хърд да е извършвал сексуални посегателства, но същевременно излезе със становище, че той е нарушил корпоративната етика и прие оставката му.

Коментар