Google се стяга за патентна битка с Oracle

Google нарече неоснователни обвиненията на Oracle за патентни нарушения при използване на Java в мобилната ОС Android. Интернет компанията смята да се бори срещу съдебното искане, отправено по-рано тази седмица от Oracle, съобщи computerworld.com.

Искът на Oracle е атака не само срещу Google, но и срещу отвореното общество на Java, казва представител на лидера в уеб търсенето. Google ще защитава „open source” стандартите и ще продължи да работи с производителите за развитие на платформата Android, допълват от компанията.

Както е известно, Oracle придоби правата върху Java с покупката на Sun Microsystems. Според анализатори, Sun също е могла да подаде подобен иск срещу Google, но създателите на Java са изчаквали Android да стане достатъчно популярна платформа – в момента това вече е факт.

Искът на Oraclе се явява типична защита на интелектуалната собственост и може да има сериозни последствия за развитие на пазара на Android устройства, както и на начина, по който OEM-производителите ще се отнасят към тази платформа.

Коментар