Стартира европейски конкурс за предприемачество

Стартира поредният конкурс „Европейски награди за предприемачество 2011". За втора поредна година български проекти в подкрепа на малкия бизнес имат възможност да спечелят Европейската награда за предприемачество като признание за своята идейност, инициативност и добре свършена работа, съобщи МИЕТ.

Конкурсът е инициатива на Европейската комисия (ЕК) за активизиране ролята на публичния сектор на местно, регионално и национално равнище в насърчаване на предприемаческия дух и развитието на малкия бизнес.

За България това ще бъде второ издание под формата на национален конкурс. В него могат да участват национални, регионални и местни публични институции или публично-частни партньорства.

Национално жури, под ръководството на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, ще отличи 2 кандидатури, които ще получат право на участие в европейския етап на състезанието.

Конкурсът е отворен за всички местни и регионални органи на изпълнителната власт. Участници могат да бъдат всички общини в страната, както и публично-частни партньорства между тях и предприемачите, предприятията, университетите, институтите, фондациите и бизнес-организациите.

Съществува ограничение единствено за националните органи на изпълнителната власт, които могат да участват само в първа и четвърта категория на конкурса.

Всеки кандидат може да участва с един проект в една от следните категории:

1. Насърчаване на предприемаческия дух

2. Инвестиране в изграждането на умения

3. Подобряване на бизнес средата

4. Подкрепа на интернационализирането на бизнеса

5. Отговорно и приобщаващо предприемачество

Условието е последните резултати от проекта да са от 2008 или 2009 година.

Всички кандидати, спечелили своя национален конкурс, ще участват в европейския етап на Наградите за предприемачество и ще бъдат поканени на тържествена церемония през май 2011 година в Будапеща, Унгария. Те ще бъдат отличени за  своите творчество, инициативност и усилия в подкрепа на бизнеса и икономическото развитие.

Формуляр за участие може да бъде изтеглен от официалната страница на националния конкурс на адрес в интернет: www.enterprise-bulgaria.eu.

Попълнените формуляри трябва да бъдат изпратени в печатен формат на адрес: София 1052, ул. „Славянска" 8, дирекция „Икономическа политика", Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, за конкурса „Европейски награди за предприемачество". Срокът за участие е 15 ноември 2010 година. Валидно е пощенското клеймо.

Победителят и подгласникът в националния конкурс ще бъдат обявени през декември 2010 година. Техните кандидатури ще бъдат изпратени на ЕК за участие в международния етап на конкурса.

Коментар