HDD индустрията готви отпор на флаш паметта

Водещи производители на твърди дискове се обединиха в промишлена група, за да разработят заедно технология за съхранение на данни на магнитен носител от следващо поколение.

В групата към момента влизат Seagate Technology, Western Digital и Hitachi GS. До края на годината се очаква към Storage Technology Alliance (STA) да се присъединят и останалите HDD производители, както и доставчици на компоненти, съобщи EE Times.

В последните години Seagate и Hitachi разработват технологии, които биха позволи да се увеличи значително плътността на записа на данни на магнитен носител. Seagate предлага технологията HAMG (Heat-Assisted Magnetic Recording), използваща лазер за нагряване на клетките преди записа на информация. По този начин ще бъде намален размерът на клетките памет при запазване на устойчиво направление на магнитното поле.

Hitachi, от своя страна, предлага да се увеличи плътността на записа, за сметка на намаляване на размера на клетката – технологията е известна като Patterned Magnetic Media.

Двата метода ще позволят плътност на записа по-голяма от 1 терабит на квадратен инч, а размерът на клетката ще бъде намален до 12,5 нм. Най-вероятно, производителите ще обединят технологиите, за да преодолеят бариерата от 50 терабита на квадратен инч.

Въпросните технологии изискват гигантски инвестиции. Създаването на алианса STA показва, че Seagate и Hitachi не са способни сами да пуснат в серийно производство която и да е от двете технологии, камо ли обедина такава. Компаниите харчат милиарди долари за построяване на заводи и развитие на съществуващите технологии, докато новите разработки остават далечна перспектива, посочват пазарните наблюдатели.

Същевременно, на фона на бързото развитие на индустрията за флаш памети, всяко забавяне на HDD разработките е фатално. Още през 2006 година производителите на твърди дискове признаха флаш паметта като основен конкурент, но оттогава досега не представиха нищо революционно ново, за да запазят позициите си.

Първата задача на STA ще бъде да определи конкретната технология, която ще се използва в новото поколение твърди дискове. След това групата ще продължи изследванията в избраната област и накрая ще пристъпи към серийно производство на дисковете. Засега не са обявени конкретни срокове по проекта.

Коментар