Майкъл Дел губи доверие сред акционерите

Изглежда, че бордът на директорите на Dell е изгубил доверие в основателя на фирмата. Трябва ли Майкъл Дел да се тревожи за позицията си?

Дел създава известната компютърна компания през 1984 г. и без съмнение през последните 26 години именно той я изведе до висшите ешалони на технологичната индустрия.

Но скорошни събития създадоха проблеми – както за компанията, така и за основателя. Проследяване на неотчетени плащания между Dell и Intel пропука репутацията на фирмата, пише IT Pro.

След това една четвърт от акционерите гласуваха против повторното избиране на основателя на компанията за CEO.

Подобна загуба на подкрепа от страна на акционерите показва, че Майкъл Дел ще трябва да се бори, за да задържи позицията си. Въпреки че мнозинството от акционерите изразиха поддръжка за основателя, 25% опозиция си е сериозно предизвикателство.

Според анализатори от Quocirca, това, от което се нуждае Dell в момента, е малко свежа кръв. „Dell има нужда от някой, който може да бъде добър CEO – някой, който може да взима трудните решения, които компанията изисква”, е мнението на пазарните наблюдатели.

„Г-н Дел не е същият човек, който е започнал да сглобява компютри в спалнята си като студент и е излязъл с тези брилянтни за времето си идеи”, допълват от Quocirca.

Времената безспорно са се променили, откакто Майкъл Дел е стартирал. Дали шефът на Dell обаче е способен да се промени заедно с тях?

Коментар