Създават стандарт за измерване на уеб приложенията

Световният уеб консорциум WC3 избра Google и Microsoft да оглавят нова организация с цел създаване на универсален метод за измерване на производителността на “облачните” приложения. Работната група е натоварена със задачата да създаде единен стандарт за тази цел.

Първоначално групата ще се фокусира върху създаване на единен програмен интерфейс(API) за измерване на зареждането на уеб страниците и производителността на приложенията, съобщи IT Pro.

Google и Microsoft поотделно имат доста голям напредък в тази област. Драфт спецификацията Web Timing на W3C вече е част от енджина WebKit, на който се базира браузърът Google Chrome. Междувременно, Microsoft внедри същия драфт стандарт в разработвания в момента браузър Internet Explorer 9, който се очаква да се появи в бета версия към средата на септември.

Единният API би бил от голяма полза за разработчиците, особено в случай, че те работят на нови платформи като HTML5. „Даването на възможност на уеб разработчиците да разберат реалната производителност на приложенията е много важно за успеха на HTML5”, коментират от Microsoft.

Съществуващият Java-базиран метод за измерване на производителността на приложенията дълго време беше смятан за неефективен, заради сложността си и заради факта, че самият процес на тестване пречи на производителността, която би трябвало да измерва.

„Измерването на реалната производителност на уеб сайтовете е трудно и често свързано с грешки. Разработчиците са принудени да използват трикове, като вкарват в кодовете си JavaScript времеви маркери, което забавя страницата за крайния потребител и дава неточни резултати относно поведението на страницата”, посочва в своя блог програмният мениджър на Internet Explorer – Андерсън Куоч.

Коментар