Acer Aspire One D255 – нова вълна двуядрени нетбуци

Нетбуците извървяха своите еволюция до първите модели с двуядрен процесор. Новият Acer Aspire One D255 се възползва от възможностите на интелския Atom N550 – двуядрен чип с тактова честота 1,5 GHz и 512 KB кеш памет от второ ниво във всяко ядро.

Aspire One D255 се базира на обявения по-рано модел Aspire One D260, но с нова процесорна конфигурация и нови цветове.

Нетбукът предоставя 10.1-инчов LED екран CrystalBrite с резолюция 1024×600 пиксела, Bluetooth, 802.11 b/g/n Wi-Fi, и 6-клетъчна батерия. Освен с двуядрен процесор, моделът разполага с 1GB оперативна памет, интегрирана графика Intel GMA 3150 и твърд диск с капацитет до 250 GB, а клавиатурата е с 93% от размера на стандартната.

Според предварителните информации, Aspire One D255 ще се предлага с възможност за зареждане на две операционни системи – Windows XP и Android.

Несъмнено, двуядреният процесор ще вдигне производителността спрямо досегашните нетбуци. Колко обаче ще бъде това увеличение зависи от изпълняваните приложения.

Чипът Intel Atom N550 поддържа технологията “hyper threading”, което означава едновременно изпълнение на четири нишки, или наличие на четири виртуални ядра. Ако изпълняваното приложение обаче не поддържа многонишковост, производителността на N550 може и да се окаже и по-ниска, тъй като всяко от двете ядра работи на по-ниска честота от последното поколение едноядрени Atom процесори.

Типичен пример за еднонишкови приложения са популярните Adobe Flash и Mozilla Firefox.

Intel принципно решава подобен проблем с режима Turbo Boost, който прогресивно увеличава честотата на ядрото, в зависимост от неговото използване и от други параметри. Малко вероятно е обаче компанията да добави такава характеристика в процесор от нисък клас като Atom.

Наскоро в интернет бяха разпространени тестове с бенчмарка 7-Zip, сравняващи производителността на двуядрения N550 с други Atom процесори, като 330 и D510, използван в неттопите, както и с Atom N450 и Intel Core 2 Solo SU3300 за ултртънки ноутбуци. Резултатите показват почти двойно по-висока производителност спрямо едноядрените Atom чипове, използвани в повечето нетбуци, и сходна с тази на неттоп процесора Atom D510 Pine Trail.

Голямото предимство на N550 спрямо D510 обаче е енергийната ефективност. Новият чип консумира 8.5 вата, докато TDP на D510 е 13 вата. Това означава увеличено време за автономна работа на нетбука.

Цената на новия нетбук Aspire One D255 още не е обявена официално. Според източници от интернет моделът ще се продава за 375 долара с Windows XP.

Коментар