Политиците нехаят за Силициевата долина

В понеделник бившият изпълнителен директор на HP Карли Фиорина обеща дерегулативен подход към технологиите, ако бъде избрана за сенатор. Същевременно, тя  предупреди за посегателство на правителството върху мрежовия неутралитет, като добави, че политиците в момента не знаят какво е важно за „Силициевата долина”, съобщи CNET News.

Фиорина, която спечели номинациите на републиканците, припомни онова, което много технологични шефове казваха в продължение на години, а именно, че американската визова система за качествена работна ръка е до такава степен срината, че „трябва да се започне отначало”. И че много правителствени политики изнасят работата отвъд океана, вместо да направят американските компании конкурентоспособни спрямо международните играчи.

Откакто се отегли от HP, Карли Фиорина се изявява предимно като политик

„Трябва да се наблегне върху привличане на най-добрите и най-качествените – това е нация, която винаги е била водеща чрез имиграцията. Визовата ни система за качествена работна ръка е в отчаяно състояние”, каза Фиорина.

След като бордът на HP я помоли да се оттегли през февруари 2005, Фиорина започна да прекарва повече време сред политическите кръгове, като включително се застъпи за републиканския кандидат Джон Макейн и според слуховете е имала намерение да се кандидатира за заместник губернатор.

По време на кампанията си за сенатор Фиорина не акцентира толкова върху това какво би, или какво не би направила относно технологичните проблеми във Вашингтон. Нейният уеб сайт набляга на разкриването на работни места и намаляване на дефицита, а не на мрежовия неутралитет и неприкосновеност на авторските права.

Ето какво каза тя по тези и други свързани въпроси:

Неприкосновеност:
Да се избягва федералната регулация от типа, който демократите наскоро предложиха. „Нека да задържим хората на тези минимални стандарти и да оставим прозрачността и иновациите да свършат останалото.”

Мрежов неутралитет:
Противопоставя се на предложението на демократите за регулиране на доставчиците на широколентов достъп чрез „рекласифициране” на интернета. „Притеснявам се, че ако се класифицира широколентовият достъп като телеком услуга, то ние възприемаме една форма на регулиране, която бе създадена в началото на 20 век, а я прилагаме в 21-ви. Всякакво реквалифициране на широколентовия достъп като традиционна телеком услуга е лоша обществена политика”.

Патенти: „Трябва да модернизираме патентните си закони. В днешно време нямаме силна защите на интелектуалната собственост. Имаме запас от 1,2 милиона патенти – очевидно патентна система, която е създадена преди повече от век, е трудно да се запази.”

Данъчни кредити за проучване и развитие: Конгресът трябва да направи федералните данъчни кредити за проучване и развитие постоянни. „Това не е било подновено, не се подпомагат иновациите и създаването на нови работни места в страната.”

Авторско право:
САЩ трябва да станат „много по-агресивни в защитаването на интелектуалната ни собственост”, което означава като за начало да проведем „твърд,  сериозен разговор с Китай, която регулярно пиратства с нашата интелектуална собственост безнаказано”.

Конгресът: „Понякога политиците смятат, че думите са всичко, което има значение”, а това означава, че нещата, които касаят Силициевата долина, не са приоритет за голям брой претендиращи, че представляват технологичната общност.

Коментар