Intel и McAfee ще променят “световния ред” в сигурността

Intel напълно споделя визията на McAfee за сигурност в един свързан свят

Наскоро ИТ индустрията бе разтърсена от новината за вливането на McAfee в Intel. Очевидно, сделката за близо $8 млрд. е заявка за налагане на нови принципи и световен ред в пазара на сигурността и в бъдещето на интернет.

Двете компании споделят убеждението, че сигурността е основен компонент в съвременния компютърен свят. Несъмнено сливането им ще окаже голямо значение за повишаване на сигурността, посочиха от дистрибутора на McAfee у нас – COMPUTER 2000 България.

Броят на свързаните устройства се очаква да нарасне от 1 милиард до 50 милиарда до 2020 година. Този взривен ръст на интернет и IP-базирани устройства (интернет телевизия, IP-адресируеми автомобили, банкомати, медицински устройства и др.) коренно ще промени комуникацията, сътрудничеството и търговските взаимоотношения на хората, бизнеса като цяло, и правителствата по целия свят.

Настоящият модел на кибер защита не е адекватен на разрастващия спектър от устройства – предоставянето на защита в разнородния свят на свързани устройства изисква фундаментално нов подход към сигурността. Индустрията трябва да промени модела си на поведение срещу киберпрестъпността, тъй като технологичните новости създават условия за непрекъснатото появяване на пролуки в защитата.

McAfee и Intel обединяват усилията си за решаване на тези проблеми, с което ще направят продуктите си още по-конкурентоспособни.

Intel има добър опит в придобиването на софтуерни партньори, като например Wind River, предоставящи експертни решения, услуги и високопроизводителни платформи за бързо развиващите се сектори. McAfee е следващата стъпка в тази стратегия.

С дългогодишния си опит в предлагането на софтуерни и хардуерни решения за защита и добрите си специалисти, McAfee ще допринесе за подобряване на защитата на потребителите и ще стимулира иновационно мислене при създаване на нови продукти и услуги.

Intel вече обяви, че от началото на следващата година започва въвеждане на нови решения за сигурност в резултат на партньорството с McAfee.

Както и при други софтуерни звена на Intel, McAfee ще остане самостоятелен филиал със собствено ръководство и самоуправление, което ще улесни бъдещите нововъведения в областта на сигурността и ще доведе до създаване на нови пазари и намаляване на разходите.

Това е наистина едно революционно сътрудничество. Intel напълно споделя визията на McAfee за сигурност в един свързан свят. Съвместната им работа ще доведе до още по-засилена конкурентноспособност и доминантност в световен мащаб.

McAfee е марка с повече от 26-годишна история в глобалната информационна сигурност, със защитени над 445 технологични патента. 83% от водещите в световен мащаб компании, попадащи във Fortune 100, разчитат на продуктите й, а над 150 000 000 компютъра в света използват цялостните решения на компанията.

Продуктите на McAfee са предназначени както за домашни потребители, така и за големи корпоративни мрежи, стигащи до няколко милиона компютри и периферни устройства. Наскоро компанията обяви, че разширява своята гама продукти върху операционни системи iPhone OS, Web OS, Windows Mobile, Android, и Symbian.

Естествено е да се предполага, че големите мрежи изискват и голям брой обслужващ персонал. Според McAfee, това е далеч от истината. Конзолата за централизирано управление ePO  (ePolicy Orchestrator) на компанията е уникално комплексно решение за конфигуриране и контрол на защитата на всички нива в една информационна структура, което намалява многократно броя на наетия квалифициран персонал за поддръжка.

Чрез ePo могат да се управляват всички софтуерни и хардуерни продукти на McAfee, както и такива, на други фирми-производители на мрежово оборудване и софтуер за защита.

Коментар