ПРОФОН спечели дело срещу неизрядно радио

Първото гражданско дело на ПРОФОН срещу ползвател на музика от каталога на дружеството, който не е заплащал нужните за това суми по сключен договор, бе спечелено на първа инстанция.

С решение от 27 юли т.г. Ловешкият районен съд осъди радио „Лиани” (юридическо лице „Лиани Медиа” ЕООД) за това, че не е изплащало дължимите за използване на музикални звукозаписи възнаграждения за периода юли 2006 до февруари 2008 година. Според решението, радиото трябва да заплати на ПРОФОН възнаграждения в размер на 12 361 лв., неустойка за забава в размер на 10 000 лв. и разноски по делото в размер на 1755 лв.

Въпреки, че решението на съда не е окончателно и е възможно обжалване, ПРОФОН счита, че това е един добър съдебен прецедент, който може да послужи като основа за завеждането на други подобни производства срещу неизправни договорни партньори на дружеството.

В момента 68 медии, лицензирани от ПРОФОН, са просрочили задълженията си по издадени фактури от сдружението и работят, без да обслужват договорните си отношения към артистите-изпълнители и музикалните продуценти. Общата сума на задълженията на неизправните страни от медийния сектор по договори с дружеството възлизат на близо 828 хил. лв.

Към всички тях са изпратени покани за доброволно изпълнение в рамките на законовия срок, след изтичането на който предстои предприемането на съответни съдебни действия от страна на ПРОФОН, предупредиха от дружеството.

ПРОФОН е сдружение с нестопанска цел, което управлява сродните права – правата на музикалните продуценти и артисти-изпълнители в България. Членове на дружеството са български и чуждестранни представители на четирите най-големи музикални компании (Universal Music Group, EMI, Sony Music Entertainment, Warner Music Group), значителен брой независими компании, както и голяма част от водещите български музикални продуценти и знакови артисти-изпълнители.

Коментар