Военните на САЩ уязвени от USB флашка

Заразена USB флашка беше в центъра на един от най-сериозните пробиви в сигурността на американските военни мрежи, потвърди висш служител на правителството в САЩ. Инфекцията е започнала от лаптоп в американската база в Средния изток, съобщи IT Pro.

„Зловредният код от флашката, поставен там от чуждестранна разузнавателна агенция, се е инсталирал в мрежата, управлявана от американското централно командване”, пояснява секретарят на военното министерство Уилям Лин.

Кодът се е разпространил незасечен едновременно в класифицирани и некласифицирани системи и е позволил прехвърляне на информация на сървъри под чуждестранен контрол.

Инцидентът подтикна Пентагона да стартира инициативата “Operation Buckshot Yankee”, която има за цел да се бори с кибер заплахите срещу САЩ.

Лин признава, че чуждестранните врагове са успели да се доберат до хиляди файлове от американските мрежи, включително проекти за оръжия, оперативни планове и информация, свързана с наблюдение.

За организации като американските военни служби е важно да заключат USB портовете си и да са убедени в сигурността на всички устройства, които влизат в мрежата, коментират експерти. Флашка без надзор може да доведе до бърз успех за някой хакер и да причини опустушителни последици за организацията.

По-рано тази година McAfee съобщи, че разпространяването на зловреден софтуер чрез USB флашки е техника, която се използва активно от кибер престъпниците, макар много хора да смятат, че това е остаряла технология.

Коментар