Грийнпийс поде антивъглищна кампания срещу Facebook

Грийнпийс започна кампания за оказване на натиск върху Facebook с цел да спре използването на електричество от въглищни електроцентрали. Facebook отговори на атаката, като обяви, че най-новият й център за данни ще бъде модел за енергийна ефективност.

В сряда изпълнителният директор на “Грийнпийс” Куми Найдоо изпрати писмо до основателя на Facebook Марк Цукерберг с предупреждение, че компанията рискува репутацията си и финансовото си състояние, ако не вземе предвид въздействието върху околната среда от своите дейности, съобщи GreenTech.bg.

Eкологичната организация се притеснява относно плановете на Facebook да се изгради голям център за данни в Принвил, Орегон. Съоръжението ще бъде два пъти по-голямо от очакванията и ще работи с „електроенергия микс, съставен непропорционално силно от въглища – най-големият източник на глобалното затопляне“.

Миналата седмица PR директорът на Facebook Бари Шнит отговори, че планираният център за данни е избран с особено внимание върху енергийната ефективност. Шнит отбеляза, че Facebook, както и всяка друга компания, не упражнява контрол върху горивото-източник за своята електроенергия.

Вярно е, че 58% от електроенергията в региона се добива чрез въглища, в сравнение с 50% средно за страната, каза Шнит. Но от друга страна, мястото е избрано заради умерения си климат, който позволява на Facebook да използва по-ефективни изпаряващи охладители, а не традиционните електрически охладители, хищни за енергия.

Също така, чрез консолидиране на едно място, вместо наемане на пространства на различни места, Facebook може да проектира центъра за максимална ефективност. Шнит каза, че съоръжението в Орегон ще има рейтинг за ефективност на използваната енергия от 1.15, далеч под средните стойности за индустрията. Google, която се счита за лидер в това отношение, има рейтинг около 1,17.

„Ние истински вярваме, че най-добрият начин да се намали въздействието ни върху околната среда е да се съсредоточим върху ефективността“, пише Шнит.

Google, Facebook, Yahoo и други ИТ компании инвестират милиарди долари за изграждане на центрове за данни, които трябва да посрещнат нарастващото търсене на уеб услуги. Като се има предвид, че енергията е един много сериозен разход за тях, тези фирми се нуждаят от сериозна финансова мотивация да използват колкото се може по-малко електроенергия.

Това, както и нарастващите екологични проблеми, доведоха до проекти за оптимизиране на охлаждането, което традиционно консумира около половината от енергията, използвана в центровете за данни.

Коментар