Водещ експерт по авторско право идва у нас

Експерт на международната звукозаписна индустрия ще гостува у нас този месец. Лаури Рехард ще изнесе лекция на най-голямата музикална конференция в Югоизточна Европа – SeeMe 5 в София на 16-18 септември, съобщи ПРОФОН. Той ще представи европейските тенденции в областта и ще коментира промените в българския Закон за авторското право и сродните му права.

На конференцията се очакват светилата на световната музикална индустрия. Лаури Рехард, който е консултант на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), ще вземе участие на кръглата маса на тема „Авторски права и лицензиране” на 17 септември. На нея ще се обсъжда значението на дружествата за колективно управление на права в музиката за цялата индустрия в международен мащаб, както и ситуацията в България, в контекста на промените в Закона за авторското право и сродните му права.

В дискусията се очаква да се включат представители на Министерство на Културата, Комисията по култура, гражданско общество и медии към 41-ото Народно събрание, Съвета за електронни медии, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и дружествата, защитаващи правата на хората на изкуството – ПРОФОН, Музикаутор и Копи БГ.  

Рехард ще говори и за актуалните европейски практики в областта на авторското право и интелектуалната собственост и отношенията между ползвателите на музиката и нейните създатели – автори, изпълнители, продуценти и техните дружества. Очаква се той да представи и тенденциите в европейското авторско-правно законодателство и защитата на интелектуалната собственост.

Коментар