Ускоряват пет пъти смартфоните

Смартфоните с процесор ARM ще станат 5 пъти по-бързи през 2012 година, благодарение на нов многоядрен чип Cortex-A15 MPCore с кодово име Eagle.

Процесорът ще работи на тактови честоти до 2,5 GHz, а производителността му ще е 5 пъти по-висока от тази на сегашния Cortex-A8 при съпоставимо ниво на енергийна консумация, съобщи разработчикът ARM Holding.

От възможностите на чипа ще се възползват високопроизводителни смартфони, таблет компютри, лаптопи и дори сървъри и базови станции за безжични комуникации.

Cortex-A15 поддържа технологии за виртуализация и корекция на грешки, съвместим е с платформи Android, Windows Embedded Compact 7, Linux и Symbian, поддържа Flash, Java SE и JavaFX.

Архитектурата на 32-битовия чип позволява използване на 4 ядра с тактова честота 2,5 GHz и работа с оперативна памет до 1 TB.

ARM предоставя лицензи за производство на чипове с дизайна на Cortex-A15 MPCore. Чиповете ще се изготвят по 32- и 28-нанометров технологичен процес.

Интерес към процесора са заявили производители като Texas Instruments, Samsung, ST-Ericsson и Marvell. Първите устройства на негова база се очакват не по-рано от 2012 година.

Коментар