Карта на AMD работи с 6 независими дисплея

AMD обяви първата и единствена засега професионална графична карта, способна да работи с 6 независими дисплеи.  Компанията показва ATI FirePro V9800 на изложението IBC’2010 от 10 до 14 септември в Амстердам.

Поддръжката на до 6 монитора от един графичен процесор е възможна благодарение на технологията ATI Eyefinity. С шест изхода Mini DisplayPort, ATI FirePro V9800 позволява безпроблемно plug-and-play използване на многомониторни конфигурации. ATI Eyefinity предлага десктоп резолюция до 5760 x 2160 за ефективна многозадачност и подобрена визуализация.

Картата включва 4GB GDDR5 памет. Тази характеристика ще е особенно ценна за потребители в индустрии, където се обработват данни с голям обем – в нефтената и газовата промишленост, медицината, филмовата анимация и др.

ATI FirePro V9800 предлага по-голяма производителност в сравнение с предишното поколение FirePro продукти – 1.25x  по-добра изчислителна производителност на поточните процесори, 2.27x по-добра производителност в изчисленията с единична и с двойна точност. Картата е оптимизирана за поточни изчисления с пълна поддръжка на OpenCL, DirectCompute, и DirectX 11.

Както останалите продукти от семейството ATI FirePro, моделът V9800 предлага пълни стерео 3D възможности, като поддържа очила с активен затвор чрез 3-пинов конектор на борда, както и пасивни и авто-стереоскопични дисплей и проектори. Освен това, с помощта на синхронизационния модул ATI FirePro S400 s могат да се синхронизират до 4 ATI FirePro V9800 графични карти, с до 24 синхронизирани изходи от един единствен компютър за приложения с видеостени.

“Споделянето на 3D модел в пълен мащаб с едновременното постигане на значително намаление в цената звучи като сън, но е реалност”, каза Жером Майо, старши мениджър в Dassault Systèmes. “Способността да работи едновременно с 6 монитора и да постига такова голямо изображения на дисплеи с много висока резолюция е голяма стъпка напред за съвместната инженерна работа,”

“Ние тествахме FirePro V9800 и без съмнение тя е бърза, много бърза,” каза д-р Йоханес Фрибе, търговски директор в Schneider Digital. “Само една карта може да побере всички графични данни само в един буфер за кадри и ни позволява да подкараме 6 монитора без необходимостта от синхронизираща карта”.

ATI FirePro V9800 ще се продава на препоръчително ниво от $3 499 USD.

Коментар