Проектът Mandriva постепенно губи разработчици

Linux дистрибуцията Mandriva постепенно губи разработчици. Откакто бе представена последната версия, щатът на компанията намалява, става ясно от дискусия в блога на главния изпълнителен директор Арно Лапревот.

Проблемът на френската компания е финансов. В средите на отворения код отдавна се говори, че Mandriva ще фалира и спешно търси купувач.

Все повече разработчици напускат проекта, въпреки че системата става по-добра, пише разработчик. Подобна тенденция наблюдават и потребители на Mandriva.

За 12 години компанията е загубила около 30 милиона евро, признава CEO-то Лапревот. Той уверява, че се работи именно върху решаване на този проблем, който е от първостепенно значение.

Mandriva планира да разработи продукти за развиващите се страни, където основният пазар на Linux са настолните РС. Във връзка с това, компанията смята да привлече разработчици от тези страни за създаване на настолни продукти, разкрива Лапревот.

Сървърните дистрибуции пък са най-популярни в развитите страни. Ето защо Mandriva ще разработва сървърни версии за пазара в Европа.

Коментар