“Nokia се завръща”, обяви самата компания

Финландската компания Nokia, най-големият производител на телефони в света, се завръща с пълна сила на пазара на смартфони. „Включваме на последна предавка в надпреварата за лидерство при смартфоните”, заяви вчера вицепрезидентът Никлас Савандер в реч на форума Nokia World 2010.

„Тук и сега са важни две думи: Nokia се завръща!”, каза Савандер. „Няма да се извиняваме за това, че не сме Applе или Google”.

В момента Nokia се намира в сложен преходен период, но основите за успех са заложени, увери вицепрезидентът. През последното тримесечие потребителите са купили повече телефони Nokia, отколкото iPhone и Adroid взети заедно. Средно, всеки ден се продават по 260 000 смартфона Nokia – повече, отколкото продава всяка друга компания.

Никлас Савандер поставя своята компания на първо място и при услугите. „Не Google, а Nokia е лидер на пазара за мобилна навигация. Услугата Ovi Maps има по-малки изисквания към ресурсите на смартфона, отколкото Google Maps. Това е така, защото нашите карти са оптимизирани за мобилни телефони".

Освен това, Ovi Maps предлага пешеходна навигация, докато в Google Maps липсва такава функция, посочи Савандер.

Все пак вицепрезидентът признава, че Nokia не е била достатъчно конкурентоспособна на пазара за смартфони. „Именно това положение ще се опитаме да променим – днес включваме на последната предавка в надпреварата за лидерство на пазара за смартфони”.

На Nokia World компанията обяви 4 нови Symbian-базирани смартфона – това са моделите N8, E7, C6 и С7. Последната версия на Symbian включва над 250 нови функции и подобрения, като същевременно запазва удобството, което ценят милионите потребители на Nokia смартфони по целия свят, подчертаха от компанията.

Наскоро бордът на директорите на Nokia освободи главния изпълнителен директор Оле Пека Каласвуо. На негово място бе назначен Стивън Елоп, мениджър на бизнес дивизията на Microsoft.

Коментар