Nokia улесни разработчиците да достигнат най-голямото смартфон семейство

Лондон, Великобритания – Nokia разкри днес множество сериозни подобрения в способите на разработчиците като сега прави създаването на приложения много по-просто, по-лесно и по-изгодно за да могат хората да създават фантастични приложения, които могат да достигнат до най-голямата в света публика– тази на мобилните потребители.

Някои от най-големите новости са:

– Значително увеличаване на Nokia Qt Software Development Kit (SDK) което резултира в 70% намаляване на броя на редовете с кодове които се изискват при разработването на приложения за семейството на Symbian смартфоните.  
– Подобрения в удоволствието за потребителя от Ovi Store, включително нова визия и усещане, бърза скорост и по-лесно намиране на приложения.
– По-ниска бариера за участие и по-висока възможност за приходи за разработчици, включително безплатно включване към Java и Symbian, закупуване на приложения, подобрен дял от приходи и по-добър анализ на разработките.

“Нашите новини със сигурност ще доведат до още страхотни приложения, създадени за продуктите на Nokia, особено за новия род Symbian смартфони, които бяха  представени днес,” каза Пурнима Кочикар, вицепрезидент на Forum Nokia. “Направихме го много по-просто, отстранихме пречките и стимулирахме доходността за да може хората да създават приложения за нашите телефони. Вярваме, че това ще убеди повече разработчици да създават приложения за милионите хора, които се намират в повече от 190 държави и използват Ovi Store на своите Nokia устройства.”

Създавай, Рарзаботвай

Днес, разработчиците могат да разпространят приложения до приблизително 175 милиона Nokia Symbian смартфони – най-голямата база с потребители на смартфони в света. Qt е преинсталирана на всички нови Nokia смартфони и може да се свали на милиони смартфони, които хората вече използват. Като използват Nokia Qt SDK за да създадат своите приложения, разработчиците ще открият пълен и лесен за ползване инструментариум, които води до скасено време за изработка, опростено създаване  и интуитивни UI библиотеки, които резултират в 70% по-малко редове с кодове, и  осезаемо по-късо време за изработка.

Новите възможности за разработчиците включват закупуване на приложенията от 91 мобилни оператори по света, което дава възможност за различни начини за плащане включително опции в Ovi Store като абонаментни модели, микро трансакции или „опитайите и купете”. Това означава, че ако хората харесват безплатмата версия на приложението, те могат лесно да се сдобият с платената версия. Това дава възможност разработчиците да добавят стойност към приложенията си като продажба на жиртуални продукти, допълнителни нива за игри или подобрени и локализирани настройки и др.

“Бариерата за влизане с разработка е вече почти несъществуваща с Nokia Qt SDK,” каза изпълнителния директор на Rovio Микаел Хед, компанията която стои зад една от най- популярните мобилни игри, Angry Birds. ”Сега вече е възможно да се създаде нов проект от нулата и да се завърши и проработи на смартфон в рамките на няколко минути.” Коментирайки новата функция за закупуване на приложение налична в  Ovi Store, Хед допълва, “Сега вече имаме елегантен механизъм за създавнето на изключителни игри и съдържание като Angry Birds, по начин, който не смущава хората, които играят.”

С Nokia Qt SDK, разработчиците могат да се убедят и в бъдещето на приложенията си като ги адаптират да работят на бъдещи мобилни платформи като MeeGo, и същевременно се възползват от допълнителни характериситки или APIs , които тези платформи носят.

Разпространявай

Подобрен модел за приходи, който ще бъде достъпен от 1-ви откомври се очаква да увеличи паричните постъпления на разработчиците от техните приложения със средно 50 % за продадено съдържание през сметките към мобилния оператор. Nokia е премахнала и времеотнемащите и скъпи стъпки за регистриране. С едно кликване регистрацията на  Java и Symbian приложения е приключена. В допълнение, таксите за регистрация на разработчици ще бъдат премахнати също.

Придобиването на Motally  от Nokia  дава богат набор in-app analytics за разработчици и издатели за по-доброто следене, отчитане и плащане на тяхното съдържание; тези възможности ще бъдат разширени до  Qt, Symbian, MeeGo и Java платформи.  

Обхватът на Ovi Store дава невероятни възможности на разработчиците с активни потребители в над 190 страни и силни локални връзки с 91 от световите мобилни оператори. Над 50 издатели са видяли над 1 милион сваляния на свои продукти, с някои като Offscreen – които са достигнали до 42милиона сваляния.

”Fizwoz бе стартиран на Qt- базирано приложение в началото на годината и бе представено в топ 10 на Ovi Store приложения за Nokia N900 само за една седмица,” каза Анди Шелдън, изпълниетелн директор Fizwoz. ”По това време то е получило 9000 сваляния от 91 страни, и когато го сложихме на Symbian смартфони в началото на май, числата се изтреляха главоломно.Сега вече имаме почти 41 000 човека, които го използват в 167 страни и добавят 200-300 нови хора всеки ден. Всъщност, отне само два месеца на  Nokia  да навакса в броя потребители в голям app store за конкуренти приложения, предимно от САЩ. Nokia e наистина из целия свят.”

Първи SDK за мобилни телефони със сензорен дисплей

В допълнение към подобренията към  Nokia Qt SDK за смартфони и мобилни компютри,  Nokia обяви и  SDK за моделите Series 40 Touch and Type – първият в индустрията touch SDK за мобилни телефони.  

Миналата година Nokia е доставила 364 милиона мобилни телефона- около милион устройства всеки ден. Новият Series 40 Touch and Type SDK носи ползите от  touc interface на глобалната публика. SDK, наличен за сваляне от  forum.nokia.com, ще направи разработките за тези устройства лесно и ще даде възможност за лесно свързване на вече съществуващите приложения създадени за сегашните Nokia смартфони.
 

Коментар