Трима уволнени след е-преброяването

Трима служители от различни нива в Националния статистически институт бяха уволнени за допуснати нарушение при пробното преброяване през интернет. Нарушенията са констатирани от проверка на инспектората на НСИ, инициирана от премиера Бойко Борисов.

Доказано е самостоятелно решение на държавен експерт и началник отдел за въвеждане в електронния формуляр за пробно преброяване на номенклатури с етнически групи. Това е нарушение на утвърдената преброителна карта и неспазване на процедурата за съгласуване с директора на дирекция и ресорния зам.председател.

Също така е имало недостатъчно ефективен контрол и съществени пропуски в подготовката и организацията на пробното преброяване на населението и жилищния фонд от страна на директора на дирекция „Демографска и социална статистика”.

Проверката не е установила умишлени действия, които да целят създаване на етническо напрежение.

Уволнени са директорът на дирекция „Демографска и социална статистика”, и.д.началникът на отдел ”Демографска статистика” и държавният експерт, допуснал нарушението.

Дисциплинарни наказания са получили още двама служители от дирекция „Демографска и социална статистика” и дирекция „Информационни и комуникационни технологии”.

При окончателното приемане на инструментариума на Преброяване 2011, на Централната комисия по преброяването ще бъде предложено електронният формуляр напълно да съответства на хартиената преброителна карта.

Коментар