МВР иска проактивна защита на децата онлайн

Рискът за децата в онлайн средата се очертава като тежък проблем, заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов на конференция „Eдин променящ се свят: Младите хора и рискът в онлайн среда", в която участва и посланикът на Великобритания Стийв Уилямс.

Усилията на службите трябва да се насочат към предотвратяване на престъпленията в киберпространството, свързани с деца. Затова са необходими координирани действия между институциите и неправителствения сектор, както и подкрепа на евроатлантическите партньори, заяви Цветанов.

Вътрешният министър смята още, че е необходимо децата да имат повече информация за опасностите, които крие интернет. „Полицията работи по предотвратяване на престъпленията от този характер в интернет, но трябва да се изпреварват намеренията за кражбите на самоличност в мрежата”.

Децата често са по-наясно от възрастните за възможностите на интернет, но те имат все още наивност и вяра и не осъзнават рисковете, които крие киберпространството, заяви Стийв Уилямс. „Нито едно правителство не може да се справи само с проблема”, подчерта посланикът и посочи необходимостта от активна подкрепа на бизнеса за решаване на този проблем.

Конференцията бе организирана от Центъра за борба с експлоатацията на деца и онлайн защита (CEOP).

Коментар