Стартират инфо-дни по конкурентоспособност

Следващата седмица започва информационна кампания по Оперативна програма „Конкурентоспособност”, организирана от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Кампанията ще се проведе на 21, 23 и 24 септември в 10 града на страната. Представители на бизнеса ще могат да се запознаят с условията и начина на кандидатстване по процедурите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, които са отворени досега. Това са процедурите за покриване на международно признати стандарти, за предоставяне на консултантски услуги на предприятия в затруднение, за развитие на стартиращи иновативни предприятия, за технологични паркове и за клъстери.

Лектори ще бъдат експерти от ИАНМСП, която е Междинно звено по Приоритетни оси 1 и 2 на Оперативната програма.

Пълният пакет документи и насоки за кандидатстване са публикувани на няколко интернет страници: www.opcompetitiveness.bg, www.ibsme.org и www.eufunds.bg.

Информационните дни са отворени за всички заинтересовани страни, в това число медии и граждани. Участието е безплатно.

С 1 млн. евро ще бъдат подпомогнати предприятия, изпаднали в затруднение след 1 юли 2008 г. Тази възможност предвижда отворената нова процедура по ОП „Конкурентоспособност", по която ще се набират проектни предложения в продължение на два месеца. Крайният срок за подаването им е 15 ноември 2010 г.

По тази процедура се осигурява финансиране на консултантска помощ за малките и средните предприятия за изготвяне на планове и програми за преструктуриране, стратегии за развитие, финансови анализи и други услуги.

Проектните предложения трябва да се подават в териториалните звена на  (ИАНМСП) в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Велико Търново.

Процедурата за предприятия в затруднение е шестата поред от Индикативната годишна работна програма по ОП „Конкурентоспособност", отворена досега през тази година. Приключи набирането на проектни предложения за технологична модернизация в малки и средни предприятия и в големи предприятия.

Все още са отворени процедурите за иновативни фирми, за внедряване на международно признати стандарти и за клъстери, както и отворените през 2009 г. процедури за стартиращи иновативни фирми и за технологични паркове.

Индикативната годишна работна програма по ОП „Конкурентоспособност" за 2010 г. предвижда стартиране на общо 16 процедури на обща стойност 1 300 309 675 лева, от които 15 – за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетни оси 1 и 2 на обща стойност 909 143 675 лева.

Коментар