Задава се нова заплаха за iPad

Известният производител на смартфони Research In Motion (RIM) подготвя за пазара устройство, което ще конкурира епълския таблет iPad. Очаква се поредният „убиец” на iPad да дебютира следващата седмица на конференция за разработчици в Сан Франциско заедно с нова операционна система, според Уол Стрийт Джърнъл.

BlackPad, наречен така по аналогия с популярните смартфони BlackBerry, ще излезе на пазара през четвъртото тримесечие, като цената на устройството все още не е известна.

Таблетът ще предложи 7-инчов екран и една или две вградени уеб камери. Ще поддържа комуникации Bluetooth и Wi-Fi, ще работи и в клетъчни мрежи чрез свързване с BlackBerry.

Според предварителните информации, BlackPad ще се управлява от нова операционна система, разработена от компанията QNX Software Systems. Както е известно, RIM придоби QNX по-рано тази година, за да замени собствената си ОС, която е често критикувана от специалисти и потребители за бавната си работа. Очаква се и бъдещите смартфони на RIM да преминат към системата на QNX.

BlackPad ще се произвежда от тайванската компания Quanta Computer, а процесорите ще доставя американската Marvell Technology Group.

Пускането на таблет е важна крачка за RIM. Нейните смартфони BlackBerry се натъкнаха на много сериозна конкуренция от страна на епълския iPhone и устройствата с операционна система Android. Сега компанията ще се опита да навлезе в новата ниша на таблетите, която вече е окупирана от Apple, но разкрива и шансове за останалите играчи.

Коментар