Фирмените сайтове са под постоянна опасност

Използването на уеб-базирани бизнес приложения и социални мрежи на работното място от страна на служителите нараства с всеки изминал ден. В повечето случаи това е в полза на компанията – подобряване на познаваемостта на марката или на производителността на служителите. Въпреки това, използването на подобни средства представлява сериозна опасност за сигурността на фирмената мрежа, алармира ново изследване на HP.

Докладът „Cyber Security Risks Report”, изготвен от лабораторията HP TippingPoint’s Digital Vaccine Labs (DVLabs), използва данни за реални проблеми със сигурността, за да подчертае как споменатите дейности поставят фирмените компютърни мрежи в рискова обстановка.

Едно от ключовите разкрития на доклада показва, че повече от 80% от атаките на фирмените компютърни мрежи са насочени към уеб-базираните системи. Две са основните причини за този голям процент – уеб-сайтовете и уеб-клиентите.

Докладът разкрива, че сайтовете на компаниите са под постоянна опасност от сваляне или заличаване, чрез вкарване на SQL, PHP File или други атаки. Според актуалните данни, броят на този вид нападения се е увеличил двойно през последните 6 месеца.

Освен това атаките срещу приложенията за уеб-браузъри и уеб-клиенти като QuickTime и Flash са се утроили през първата половина на годината. Оказва се, че те са основно място за пробив и достъп на атакуващите до мрежата.

“За да намалят риска за сигурността на мрежите, компаниите трябва да познават опасностите, свързани с използване на социални мрежи и сваляне на уеб приложения в бизнес средата”, коментира Васил Костов, директор Технологични услуги в НР България.

Познаването на рисковете, свързани с уеб-базираните компютърни приложения, позволява на компаниите да коригират настройките си на системите  за сигурност, за да защитят най-важните фирмени ресурси и активи.

Коментар