Кината ще получат помощ за цифровизация

Европейската комисия обяви нова стратегия, с която цели да подпомогне прехода на европейските кина към цифрови технологии и да насърчи по-голям брой кина да прожектират европейски филми, като по този начин осигури по-голям избор на любителите на киното.

Разходите за цифрово оборудване са непосилни за голяма част от малките киносалони и в своята стратегия Комисията посочва възможностите за предоставяне на финансова подкрепа, в това число на държавни помощи, и на подкрепа в рамките на Европейския фонд за регионално развитие и на програма МЕДИА на ЕС, която подпомага филмовата индустрия.

Едно от предимствата на преминаването към цифрови технологии е повишаването на възможностите за конвертиране на филми, създадени в ранните години на кинематографията, и за съхраняването им за бъдещите поколения.

„Тези промени разкриват големи възможности за европейските кина. Цифровата технология позволява да се намалят разходите за разпространение и евентуално да се повишат броят и многообразието на прожектираните по света европейски филми. Надявам се, че скоро ще станем свидетели на ползите от цифровата технология във всички европейски киносалони, в това число в залите, прожектиращи независимо и арт кино, които са характерни за единствената по рода си европейска мрежа от кина“, каза Андрула Василиу – комисар, отговарящ за образованието и културата.

Преходът към цифрови технологии в Европа е затруднен поради високата стойност на конвертирането и разнородните потребности на кината. За закупуването на нова цифрова прожекционна техника и цифров сървър са необходими около 75 000 EUR, което е огромна инвестиция за лицата, стопанисващи малки киносалони.

От 2007 г. насам чрез програма МЕДИА Комисията предостави подкрепа в размер на 25 милиона евро за инициативи в областта на цифровото кино и други иновационни проекти. Тя планира в края на 2010 г. да задейства нова схема, по която ще предостави допълнителни 4 милиона евро за цифровизация, като средствата ще бъдат насочени към кината, показващи предимно европейски филми.

Кинопрожекциите са по-посещавани от всякога в Европейския съюз: за това свидетелства увеличеният брой на продадените билети, достигнал 981 милиона през 2009 г., в сравнение с 925 милиона през 2008 г., по данни на Европейската аудио-визуална обсерватория.

Общият размер на приходите от кинопрожекциите в Европа през 2009 г. е 6,3 милиарда евро, което представлява 12-процентно увеличение спрямо 2008 г. Пазарният дял на европейската индустрия в общия размер на тези приходи е 27%.

Въпреки че броят на филмите, произведени и разпространявани в ЕС, далеч превишава броя на произведените извън ЕС филми, това не намира непременно израз в разпределението на пазарните дялове. Така например през 2008 г. на екраните в ЕС са пуснати 167 филма, произведени в САЩ, докато броят на разпространяваните филми, произведени в 27-те държави членки на ЕС, е бил 726.

Благодарение обаче на по-големите финансови възможности на американските разпространители пазарният дял на американските филми на територията на целия ЕС е бил около 65%.

Коментар