Цецка Цачева похвали учените ни в ЦЕРН

Българските учени, които работят в ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания), имат достойно място там и са високо ценени, заяви председателят на парламента Цецка Цачева. Тя е получила това уверение  по време на посещението си в Швейцария и лично се е убедила в сериозната наука, която се прави в ЦЕРН.

Цачева е е била още по-впечатлена от факта как българският бизнес и българската икономика участват със свои високотехнологични изделия и такива, които не се произвеждат от други държави, в този проект. Под различни форми ЦЕРН се посещава от млади български учени и ученици, а изследователи от центъра имат възможност чрез лекционни форми да представят постиженията си.

За пореден път Цецка Цачева отбеляза осъзнаването на българската държава, че е в дълг към нашите учени в организацията и че трябва да бъдат създадени условия за по-нататъшното развитие на българската наука. Цецка Цачева подкрепи идеята в централата на ЦЕРН да бъде организирана изложба с последните достижения на българската индустрия и бизнеса.

Ние изследваме не само Вселената, но и атома, и протона, занимаваме се с астрофизика, астрономия, а големият ускорител на частици работи много добре в момента, заяви пред участниците в семинара проф. Ролф Хойер, генерален директор на ЦЕРН. По думите му, организацията има програма за обучение на студенти в различни области на науката, партнира си с различни университети, научни и производствени звена в България.

Коментар