ИТ бизнесът намалява консумацията на ток

Големи предприятия от областта на информационните и комуникационни технологии се присъединяват към инициативата на Европейската комисия за намаляване на потреблението на електроенергия.

Днес в Брюксел, на "ICT 2010-Digitally Driven" event, още 16 предприятия от сектора се ангажираха да намалят потреблението на електроенергия на оборудването си за високоскоростен интернет и центровете си за обработка на данни.

Тази инициатива би трябвало да им позволи в редица случаи да намалят потреблението си на електроенергия с 50%, съобщи Комисията.

Въпреки че етичните кодекси са с незадължителен характер, те вече се спазват от 36 от най-големите европейски предприятия от областта на ИКТ. С приетата през май 2010 г. от Комисията Програма в областта на цифровите технологии се цели да се постигне водеща позиция на сектора на ИКТ в намаляване на емисиите на парникови газове.

Потреблението на електроенергия в ЕС от оборудването и услугите, свързани с информационните и комуникационни технологии, е над 8%, а свързаните с тях емисии на CO2 – около 4%. Възможно е до 2020 г. тези стойности да бъдат двойно по-големи, ако отсега не се вземат мерки.

В усилията си за обръщане на тази тенденция Съвместният изследователски център (СИЦ) на Европейската комисия управлява доброволни етични кодекси, предназначени за предприятията от областта на ИКТ.

Етичният кодекс за оборудването за високоскоростен интернет съществува от 2007 г. и определя максималното потребление на електроенергия – както в клиентските помещения, така и в подстанциите на далекосъобщителните дружества – за редица видове оборудване (модеми, пакетни комутатори, рутъри и шлюзове).

Енергоспестяването ще се постигне като до 2020 г. всички европейски граждани, които разполагат с високоскоростен и свръхвисокоскоростен интернет, задължително използват компонентите с най-нисък разход на електроенергия.

Коментар