Преговаряме с Мароко за технологични паркове

Изграждане на индустриални зони и технологични паркове е едно от възможните полета за сътрудничество между компании от България и Мароко. Това стана ясно по време на визитата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Мароко.

Българската делегация се срещна с представители на конфедерацията на мароканските предприятия и с регионалния център за насърчаване на инвестициите в Казабланка. За реализация на инвестиционната програма на Казабланка се предвижда до 2020 г. да бъдат изградени индустриални зони и технологични паркове на площ от 70 хил. дка, както и три сателитни града на Казабланка.

Мащабните планове за развитие на района включват още проекти в областта на туризма, автомобилостроенето, самолетостроенето, аутсорсинга и изграждането на финансов център, който ще бъде водещ за целия континент. За реализацията им се предвижда създаването на 1 млн. нови работни места до 2020 година.

В момента двустранната търговия между България и Мароко е незадоволителна – 33.77 млн. долара (2009 г.) и търговското ни салдо е отрицателно – внос за 21.36 млн. долара и износ за 12.41 млн. долара, съобщи МИЕТ.

По време на Деветата сесия на смесената българо-мароканска комисия бяха подписании няколко документа в областта на икономическото сътрудничество между двете страни – Рамково споразумение за икономическо сътрудничество, Допълнителен протокол към договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, както и Спогодба за морско търговско корабоплаване.

Мароко представи на българската страна проект на споразумение за промишлено сътрудничество. Работата по документа ще бъде финализирана от смесен комитет между представители на МИЕТ и Министерството на индустрията, търговията и новите технологии на Мароко.

Коментар