30 златни медалисти на Есенния панаир

30 експоната на Есенния панаир в Пловдив си тръгват със златни медали. Призьорите са подбрани измежду 47 кандидати. Поравно са българските и чуждестранните отличени изделия, съобщиха от панаира.

„Изборът беше труден заради разнообразната гама от продукти. Критериите не позволяват в конкурса да участват експонати, които не съответстват на евростандартите и не са в серийно производство“, обясни Виолина Панайотова, председател на комисията за златните медали, която завежда отдела за евроинтеграция в Държавната агенция за  метрологичен и технически надзор.

Претендентите се състезаваха в 5 категории: „Машиностроене“, „Електроника и електротехника. Информационни технологии, телекомуникации, офис техника“, „Транспорт и автосервизно оборудване“, „Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, „Строителство“. Най-много медали – по 9, отидоха в първите две групи.

„Бизнесът пострада от кризата, но тя го направи и по-силен. На изложенията през миналата година и през тази видяхме как фирмите първо се затвориха в себе си, а после тръгнаха да търсят решения. Сега първите резултати вече са факт и това личи по щандовете на ЕСЕН 2010“, каза главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов.

Церемонията по награждаването се състоя снощи във Виенския павилион на националния изложбен център.

В традиционния конкурс за дизайн голямата награда „Кристален тетраедър“ бе присъдена само в една от трите категории – за „Експозиционен дизайн“. Спечели я фирма ИТТ-България, чийто щанд бе проектиран от арх. Тодор Василиев от екипа на Международен панаир Пловдив.

За втора поредна година „Шнайдер електрик“ получи приза за иновации, който се дава от Българската асоциация на електротехника и електроника, съорганизатор  на изложбата „Елтех“ в рамките на Международния технически панаир.

Коментар