Немски фирми искали да се върнат у нас

Германския бизнес има  желание да си сътрудничи с български компании, като високотехнологичните производства са една от потенциалите области за инвестиции наред с индустриалните паркове, енергетиката и др., съобщи МИЕТ.

Преди години част от германските индустриалци са оттеглили инвестициите си от страната ни, но сега отново проявяват интерес към сътрудничество с българския бизнес – проектно, техническо, технологично и пр., става ясно от срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с делегацията на Източната комисия на германската икономика.    

Между двете страни съществуват традиционно добри търговско-икономически отношения както на федерално ниво, така и на ниво провинции. Според София, има неизползван потенциал за разширяване на двустранните връзки в трансфера на технологии, в инфраструктурните проекти, енергетиката, туризма, транспорта, телекомуникациите, ИТ сектора, услугите със средна и висока добавена стойност (наука, образование, информационни технологии) и др.

За 2009 г. двустранният стокообмен е на стойност 3.37 млрд. евро, с отрицателно салдо за нас –731 млн. евро. Берлин е и активен чуждестранен инвеститор в България. През 2009 г. германските инвестиции у нас са били 290 млн. евро, което е сериозен спад спрямо 2008 г., когато са били около 793 млн. евро.

Коментар