Певците поискаха подкрепа от медиите за авторското право

Представители на над 20 български културни организации и дружества за колективно управление на права се обявиха публично срещу предвижданите от правителството промени в Закона за авторското право и сродните му права. По-рано тази седмица те поискаха коригиране на значителна част от текстовете, за да може творците да получат адекватна защита на правата си.

Само ден по-късно в ефира на всички български радиостанции, членове на АБРО, тръгна аудио клип в подкрепа на намеренията на депутатите да приемат крайно негативните за творците законодателни промени.

Оказа се, че голяма част от българската музикална гилдия е неприятно изненадана от реакцията на радиостанциите, които на практика се обявяват срещу исканията на културните дейци, съобщиха от ПРОФОН.

„Позицията на всички, които безусловно подкрепят промените в Закона за авторското право и сродните му права, звучи меко казано странно”, смята Мария Илиева.

„Поддържаме държавата за нуждата от промени, но имаме забележки по конкретни проблеми в проекта”, каза още тя.

Исканията на българските културни сдружения са три – връщане на правото на копиране за лично ползване (чл. 26) и разписването му по начин, гарантиращ справедлива компенсация на творците; по-високи санкции за бизнес структурите, използващи творчески продукти, без да заплащат за това; и отпадане на текстовете, спрямо които тарифите за ползване на музика и други произведения на изкуството трябва да бъдат определяни и одобрявани от политици (чл. 40), чиито решения до известна степен се влияят от големи групи ползватели.

„Отпадането на правото на копиране за лична употреба например, категорично ощетява както творческия сектор, така и крайния потребител на музика, нашата публика. Това на практика ще превърне меломаните в престъпници. Що за безумие?", коментира Мария Илиева.

Странен е и фактът, че именно българските творчески организации и дружества за колективно управление на права бяха инициатор на промените в Закона за авторското право и сродните му права, но проектът за изменение, който в крайна сметка влезе в Парламента, не защитава техните интереси, а интересите на ползвателите от бизнеса, чиято дейност се базира на употребата на произведенията на изкуството, коментираха от ПРОФОН.

„Призоваваме българските медии да подкрепят нашите предложения за промени в проектозакона, тъй като авторското право засяга и техните интереси. А ако наистина искат да помогнат на българските творци, то нека дават повече шанс на българската музика в своя ефир”, сподели и Виктория Терзийска от група „Мастило”.

„Радиостанциите трябва да подкрепят българската музика, а не да застават срещу нейната кауза. Без музика радиостанциите не могат да работят, така че в крайна сметка това, което е полезно за нас, би трябвало да бъде полезно и за тях”, каза Дичо Христов, който наскоро представи новата си група – V.O.XX.

Коментар