Учен от БАН взе наградата „Джон Атанасов”

Президентът Георги Първанов връчи наградата “Джон Атанасов” за 2010 г. на Петър Петров, научен сътрудник в Института по паралелна обработка на информацията на БАН.

33-годишният учен работи в областта на числените методи за решаване на задачи, свързани с взаимодействието между флуид и еластично тяло. Резултатите от предложените от него методи намират приложение в медицината при разработката на кардиологични стенти, а също и в геологията, например при моделирането на течения в петролни находища.

В момента Петров работи по оригинален международен проект с политехниката в Цюрих, свързан със създаване на методика за индивидуална диагностика на остеопороза.

Петър Петров завършва приложна математика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, специализация – механика. В периода 2000 – 2005 година работи по докторантурата си в Тексаския А&M университет и е развоен асистент в департамента по аерокосмическо инженерство.

След като защитава докторска степен, работи като изследовател в Института за индустриална и приложна математика “Фрауенхофер” в Кайзерслаутерн. От 2005 до 2009 година е асоцииран изследовател в Института за научни пресмятания в университета Тексас A&M. От 2009 година е научен сътрудник в Института по паралелна обработка на информацията на Българската академия на науките.

Петър Попов е съавтор на книга по математическо моделиране, издадена от Springer (2008). Автор е на общо 19 научни трудове, публикувани в списания и сборници на престижни международни конференции.

Президентът връчи също така Грамота за принос, свързан с развитието на компютърните и информационните технологии, на Кузман Ганчев, който през тази година защитава успешно докторската си дисертация в областта на компютърната лингвистика. 29-годишният специалист работи в Google.

За първи път държавният глава връчи новоучредена Грамота за приложни проекти и разработки в областта на развитието на електронното управление и информационното общество в България на Петър Георгиев. Той е на 31 години и е участвал в разработката на 22 изследователски проекта, повечето от които имат национално значение, например „Информационна система БУЛСТАТ” „Електронен регистър на земеделските производители” и „ИКТ портал”, обслужващ Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Носител на наградата „Джон Атанасов – за ученици” стана Антон Анастасов, роден през 1991 г. и завършил Природоматематическата гимназия в Хасково. Атанасов е участвал в над 34 наши и международни олимпиади по информатика. Носител на сребърен медал на 16-та Балканска олимпиада (2008 г.), бронзов медал на 21-та Международна олимпиада в Пловдив, златен медал на 17-та Балканска олимпиада (2009 г.), златен медал на Централна европейска олимпиада, сребърен медал на 22-та Международна олимпиада (2010 г.) в Канада.

Коментар