Intel ще управлява и енергията у дома

Intel обяви референтен дизайн на устройство за управление на енергията в дома. Това е опит на компанията да стъпи на пренаселения пазар при смарт-грид системите и да „вкара чиповете си до кухненската маса“.

Дизайнът на устройството наподобява таблет и Intel го определя като „панел“ за управление и контрол на енергията в дома. То е част от усилията на чип-гиганта да предоставя технологични инструменти, свързани с енергията.

Устройството е предназначено да действа като център за контролиране на мрежовите устройства и термостати, както и да събира информация от интелигентните електромери.

Уредът е базиран на процесор Intel Atom и може да работи с Wi-Fi и Zigbee безжични устройства, съобщи GreenTech.bg.

Intel е една от многото компании, разработващи продукти за по-добър контрол върху консумацията на енергия от потребителите. Intel-базираните домашни контролери за управление на енергията могат да показват колко електричество използват мрежовите уреди, като дават на хората сензорен дисплей за програмиране на термостатите.

Тъй като е мини-компютър по своята същност, устройството може да извършва и редица други задачи, включително да работи в синхрон с програмите за реагиране на търсенето на електроразпределителните компании с цел намаляване на енергийното потребление на уредите по време на пиковите часове. От своя страна, електроразпределителните фирми могат да „гарнират“ това с различни видове стимули – например с по-евтини тарифи или отстъпки за клиентите.

Референтният дизайн на Intel е проектиран така, че уредът може да има достъп до интернет и да показва видео от охранителни камери. В миналото директорите на Intel позиционираха това устройство като „домашен комуникационен център“, където членовете на семейството могат да оставят съобщения един за друг. Трети страни също могат да пишат приложения за устройството.

Коментар