Развиващите се страни “държат” бъдещето на интернет

Развиващите се страни ще изиграят ключова роля за бъдещото на глобалната мрежа интернет. Следващите 3-4 милиарда интернет потребители ще са предимно от развиващите се страни и ще са много по-различни от първите 2 милиарда.

Прогнозата е част от доклада на Cisco Systems за бъдещето на интернет до 2025 г. и бе представена днес по време на откриването на осмото изложение Cisco Expo от Енрике Руеда-Сабатер, старши директор „стратегия и икономика“ на Cisco за развиващите се пазари.

Множество различни сценарии са възможни за бъдещото развитие на интернет до 2025 г., в зависимост от редица фактори като например поведението на потребителите, разрастването на инфраструктурата за достъп и инвестициите в нея, приложенията и др.

От голямото множество сценарии някои са малко вероятни, но има поне няколко, които са напълно реалистични, т.е. в момента има явни индикации, че са на път да се реализират, сподели Руеда-Сабатер.

В един от сценариите може да се очаква мощно разпространение на широколентовия интернет, „нет-поколението“ ще има огромно влияние, а острата конкуренция ще кара доставчиците да се стараят да посрещат всяка потребителска нужда.

В друг сценарий процъфтяването на интернет ще е опорочено и съсипано от кибер-престъпления – измами, кражби на идентичност, индустриален шпионаж и др., така че повечето хора и фирми ще са се отказали да правят каквото и да е сериозно в интернет.

Трети сценарий пък предвижда световен бунт срещу американското влияние в интернет – ще се говори за глобален интернет и ще бъде разработен изцяло нов, алтернативен интернет протокол, нямащ нищо общо с днешния IP, като този нов протокол ще бъде роден в Русия или Китай.

Важно за всички сценарии и общо за тях е това, че става все по-голяма ролята на развиващите се икономики, посочи Руеда-Сабатер.

Днес интернет е нещо, характерно повече за развитите икономики – там са по-голямата част от потребителите на интернет, там са бизнесите, които излизат в киберпространството, там се създават новите приложения и услуги. Това положение ще се обърне съвсем наопаки и към 2025 година около три четвърти от потребителите на интернет ще са от развиващите се икономики.

Заедно с този обрат в бъдеще ще трябва да забравим за всички видове плоски тарифи и такси, прогнозира специалистът. Всяка различна услуга с различни характеристики ще си има различна цена и ние ще трябва да се научим да си плащаме различно за различните неща, убеден е той.

Коментар