Навигаторите еволюират към „облака”

Автомобилните навигатори постепенно се превръщат от самостоятелни устройства към терминали на глобалната мрежа. В тази си роля те получават актуални карти и друга информация от „облака”, сочи нов анализ на iSuppli.

Какво показва статистиката? В около 20% от навигаторите, вградени в автомобилите на 2010 година, е предвидена възможност за мрежово включване чрез наличния в тях модем или чрез външно мобилно устройство. С такива възможности са 1,8 милиона навигатора.

iSuppli прогнозира, че към 2017 година делът на подобни системи ще нарасне до 90%, или 27 милиона броя.

Традиционната система за навигация използва база данни, която се съхранява в самото устройство. Занапред навигаторите ще съхраняват данните в „облака”. Карти, обекти, информация за трафика и времето ще бъдат достъпни онлайн.

Тази година се очаква да бъдат продадени 100 милиона навигационни системи. Една значителна част от тях се пада на смартфоните и портативните навигатори. Самите смартфони се използват твърде често за навигация в автомобилите.

Анализаторите свързват ръста на пазара на навигационни системи именно със смартфоните. Прогнозите сочат, че през 2017 година ще бъдат продадени 40 милиона броя персонални навигатори и 330 милиона смартфони с функция на навигатор.

Коментар