Напредък в рутинното изследване на лезии

Нова технология намалява дефектите в образа вследствие на дихателно движение по време на позитронно-емисионна компютърна томография (PET/CT).

Системата HD Chest на Siemens, представена на конгреса на Европейската асоциация по нуклеарна медицина във Виена, Австрия, позволява откриване на лезии с висока резолюция и подобрява количественото определяне на приемането на изотопите (SUV) при всяко PET/CT изследване.

Над 90% от PET/CT изследванията днес представляват целотелесни сканирания, които могат да бъдат използвани за откриване на малки лезии в гръдната област или горната част на корема. Чрез високо автоматизирана технология с амплитудно тригериране, HD Chest сканира гръдния кош и горната част на корема с висока резолюция и елиминира основните проблеми, свързани с фазовото 4D тригериране, което може да бъде неудобно и времеемко.

Решението на Siemens се явява иновативна комбинация от хардуер и софтуер, която предоставя точен и ясен образ, без да се влияе от дихателните движения. Технологията улеснява работния процес при рутинно изследване на лезии в гръдната област и горната част на корема и предоставя допълнителна клинична стойност на всеки преглед.

„Лекарите ще могат да извличат по-точна информация за всеки пациент без нарушения в клиничния работен процес,” сподели Брита Фюнфщук, главен изпълнителен директор „Молекулярна образна диагностика” в сектор „Здравеопазване” на Siemens. „С технологията HD Chest, малките движещи се лезии са по-ясни и добре очертани и не се крият в дефектите, вследствие на дихателните движения.”

Тъй като дихателните движения са хаотични, посоката на движението и обемът им се различават при всеки пациент. Тези параметри варират и според сесията на пациента, а понякога дори и по време на процедурата. HD Chest оптимизира дихателната крива на пациента за автоматичното получаване на PET образ с най-високо качество.

Технологията се адаптира интелигентно към дишането на всеки пациент и автоматично избира оптималния обем данни, предоставящ най-много информация при най-минимално движение.

Коментар