Допълнителни 4,5 млн. лв. за студентски стипендии

Правителството отпуска допълнително 4 500 000 лева за студентски стипендии от централния бюджет, стана ясно днес. Постановлението на Министерски съвет цели да осигури средства за стипендии във връзка с увеличението на средноприравнения брой студенти и докторанти за учебната 2010/2011 година, дължащо се на завишения прием.

Увеличава се делът на правоимащи групи учащи, които получават по право стипендии, т. е. не участват в класиране. А това са: несемейните студенти без двама родители, студентите с трайни увреждания, студентите с двама родители с трайни увреждания, студентите с един родител, който е с трайни увреждания, студентите, които до пълнолетието си са отглеждани в домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, и студентките майки с дете до 6-годишна възраст.

В тази група спадат също чуждестранните студенти, приети по актове на Министерския съвет – за първата година на обучението; чуждестранните студенти, приети по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен; както и бащи с дете до 6-годишна възраст, когато майката не е студентка, починала е или упражняването на родителските права е предоставено на бащата студент.

Системата за студентско подпомагане в България понастоящем включва следните компоненти: студентски стипендии, студентски общежития и квартирни помощи, държавна субсидия за столово хранене, субсидия за транспорт и студентско кредитиране.

Коментар