Пуснаха новата система на РВД

Новата автоматизирана система за управление на въздушното пространство (УВД) на „Ръководство въздушно движение” стартира официално днес. SATCAS гарантира по-голяма безопасност на полетите над страната и позволява увеличаване на капацитета за обслужване на трафика с над 50%, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

SATCAS е необходима и за изграждане на общото въздушно пространство с Румъния, което е и основната цел на съвместния проект DANUBE FAB. Очаква се в края на 2012 година България и Румъния да имат единно небе, което означава, че полетите между двете държави ще са по-кратки, по-екологични и съответно по-евтини, каза Александър Цветков.

Новата автоматизирана система е съвместима с тези в европейските страни и е една от най-високотехнологичните в световен мащаб. Тя е в експлоатация от 20 септември, а стойността й възлиза на около 9 млн. евро, които са осигурени от бюджета на предприятието.

Към системата вече са включени и летищата във Варна и Бургас. С това SATCAS разшири обхвата си на действие върху цялото контролирано въздушно пространство на България, а летищните центрове получиха съвременна система за контрол на полетите, която може да работи както в интегриран, така и в самостоятелен режим, с което реално се подобрява безопасността на обслужването.

SATCAS се характеризира с повишено бързодействие и капацитет. Използването на широкодостъпни на пазара хардуерни модули улеснява поддръжката и намалява времето за отстраняване на дефект, с което се повишава нивото на надеждност на системата, посочиха от МТИТС.

по темата: „Пуснаха новата система на РВД”

добавете коментар...

  1. Иван

    Диян Динев не е виновен за проблемите със системата SATCAS. Отговорност носи заместник генералния директор на ДП РВД Ангел Рачев, които е изключително близък с представителите на италианската фирма SELEX. Ангел Рачев е направил множество компромиси с качеството на системата. Каква е цената на тези компромиси само времето ще покаже, защото отказите са ежедневие.
    Срам и позор е да се стигне до абсурдната ситуации главния програмист на SELEX да подарява ботушки за 500 евро на Дора Давидкова, супругата на най-добрия приятел на Ангел Рачев, Даниел Давидков.

  2. Nikola

    Новата софтуерна система на ДП РВД – SATCAS струва вече над 39 милиона евро. Внедряването закъсня с няколко години, но вместо получаване на неустойки цената на системата нарасна с 9 милиона евро, поради некомпетентното внедряване на системата в предприятието и липсата на професионализъм проявена от г-н Ангел Рачев и г-н Диян Динев.
    Г-н Александър Цветков или е тотално заблуден или откровенно лъже за цената на новата софтуерна системата за да прикрие корупция в огромни мащаби.

    дългогодишен служител в ДП Ръководство Въздушно Движение

Коментар