Портативните DVD плеъри поевтиняват с до 30%

Цените на портативните DVD плеъри от нисък клас падат на световния пазар, според източници от средите на индустрията. Причините са две: засилена конкуренция между производителите на оптични дискови устройства (ODD) и поевтиняване на TFT-LCD панелите с малки и средни размери, използвани в DVD плеърите.
С около 20-30% по-евтино се продават този клас устройства, твърди digitimes.com, като средната цена на плеър сега е в диапазона 129-149 долара.
Производителите на ODD в Тайван и Китай пуснаха линии за DVD плеъри в началото на 2006 година, но продажбите не достигнаха очакваните нива, заради високите цени. През третото тримесечие обаче TFT-LCD екраните поевтиняха с 25-35% и производителите на DVD плеъри намалиха съответно своите ОЕМ цени.
В резултат на това, продажбите през пиковия сезон в края на годината се увеличиха с 20-30% за моделите от нисък клас. За да се разграничат от конкуренцията, някои производители предложиха портативни DVD плеъри с възможности за гледане на DVB-H и DBV-T телевизионни програми.

Коментар