Преговори за продажба оскъпиха Seagate

Инвестиционни фондове водят преговори за поглъщане на HDD производителя Seagate. Ако TPG Capital и KKR & Co. изкупят акциите на компанията, тя ще стане отново частна, съобщи Асошиейтед Прес.

Двата фонда са готови да предложат по $16 за всяка акция на Seagate, оценявайки по този начин цялата компания на $7,55 млрд. TPG Capital и KKR & Co. ще платят не повече от $4 млн., а останалата сума ще осигурят с помощта на партньори.

Информацията за водените преговори повиши акциите на Seagate с 21%. Ръководството на Seagate разглежда в момента предложението за приватизация, както и алтернативни варианти за развитие, с помощта на консултанти от Morgan Stanley & Co. и други компании.

Seagate разполага с персонал от 52600 души, повечето от които се намират в Азия. За последната финансова година компанията достави на пазара 193,2 млн. твърди диска, оборотът й възлиза на $11,4 млрд., а чистата печалба е $1,61 млрд,

През първото тримесечие на 2010 година компанията отстъпи лидерската си позиция на пазара за твърди дискове на основния конкурент Western Digital.

Коментар