ИКТ ще предсказват финансови кризи

Европейската комисия инвестира в научноизследователски проект за разработване на нови показатели за идентифициране на рисковете за „системите за ранно предупреждение“. С тяхна помощ правителствата и банкерите ще бъдат предупреждавани възможно най-рано за задаващи се финансови кризи и ще могат да предприемат навременни действия за предотвратяване на тяхното разпространяване, съобщи Комисията.

Изследователи от университети в Италия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство, заедно с експерти от Yahoo и Европейската централна банка, ще направят проучване по какъв начин сложните, силно взаимосвързани цифрови системи за обмен на информация и за извършване на трансакции допринасят за наличието на системен риск във финансовите институции.

Проектът има за цел да анализира, въз основа на нов подход на мултидисциплинарни научни изследвания, сложната система, която представляват глобалните финансови трансакции, основаващи се на ИКТ, както и резултатите от проведени в интернет проучвания, за да бъде следена концентрацията на рискове във финансовата система и в икономиката като цяло.

Днешните финансови институции са свързани помежду си в сложна мрежа от компютърни системи за извършване на финансови трансакции. В една такава силно взаимосвързана система, ако дадена финансова институция фалира, съществува опасност от появата на така наречения „ефект на доминото”, при който проблемите се разпространяват и в други институции, дори и такива, които са финансово стабилни.

Една от причините, поради които сериозните последствия от неотдавнашната финансова криза не бяха достатъчно точно предвидени, беше, че експертите не разполагаха с подходящи инструменти и достатъчно информация, за да могат да преценят в каква степен секторът е зависим от тези сложни взаимодействия и взаимни експозиции.

Целта на проекта „Предсказване на финансови кризи“ е политиците да придобият по-ясна представа относно начините, по които банковите системи, фондовите пазари и кредитните потоци са свързани помежду си. Разработените по време на изследванията концептуални инструменти и софтуер биха могли да бъдат използвани за създаване на системи за ранно предупреждение, които ще дадат възможност за предприемане на действия за стабилизиране на финансовите пазари, когато това е необходимо.

Обект на изследванията ще бъдат не само данни за финансови трансакции, но и резултатите от проведени в интернет проучвания, като например колко често се срещат в програмите за търсене някои ключови думи от финансовия жаргон. Целта е да бъдат разработени нови показатели за риск, които биха могли да бъдат използвани от политически органи – Европейската централна банка, Европейския съвет за системен риск или Базелския комитет по банков надзор – за предотвратяване на бъдещи финансови кризи.

Възприет е нов, мултидисциплинарен подход на научни изследвания, който съчетава резултатите от науката за сложните системи и измененията в стабилността и устойчивостта с модерните подходи в икономиката. Получените в резултат на този подход инструменти, основани на ИКТ, ще допълнят мерките, предприетите в Европа в отговор на неотдавнашната финансова криза за по-строго регулиране на финансовите институции и за засилване на мониторинга и надзора на пазарите.

Коментар